Cukrász (előrehozott szakképzés)

(Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport)

Különböző torták, fagylaltok, krémek, sütemények, cukorkák, zselék és egyéb édességek elkészítésével foglalkozik.

A cukrász feladata az élelmiszergyártás higiéniai alapkövetelményeinek betartása a korszerű táplálkozáshoz mind jobban igazodó cukrászsütemények készítése, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlói, megrendelői igényekre

Feladatai:
• a recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése és kimérése
• a felhasználandó anyagok tisztítása, darálása, őrlése, mérése, keverése és ízesítése, a keverés és ízesítés után keletkező massza formálása, sütése, főzése, gőzölése, hűtése és fagyasztása
• az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel való formázása
• a kész- vagy félkész termékek hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon való tárolása vagy tartósítása
• az egészségügyi és higiéniai előírások szigorú betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztántartása, a kezelésére bízott munkaeszközök (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök állapotának megőrzése
• a hozzá beosztott segédszemélyzet és a szakmunkástanulók tevékenységének irányítása
• a fogyasztók megkárosítására, illetve a pazarló anyagfelhasználásra irányuló visszaélések megakadályozása

 

Elérhetőségeink

Veszprémi SzC "SÉF" Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (OM 203 066),
H-8200 Veszprém, Halle u. 3.
Telefon:
+36 88/561-480,
+36 88/561-481
+36 88/569-880
Fax: 88/325-834
e-mail: sef@sef.hu

Jelentkezés

Telefonon: +36-88/561-480, +36-88/561-481
Faxon: +36-88/325-834
e-mailben: jelentkezes@sef.hu

Letölthető jelentkezési lap

SÉF Szakképző Iskola Veszprém, minden jog fenntartva 2016 ©. Készítette a Skindrome studio a JoomShaper által fejlesztett HELIX3 keretrendszer felhasználásával.