(Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport)
Különböző torták, fagylaltok, krémek, sütemények, cukorkák, zselék és egyéb édességek elkészítésével foglalkozik.
A cukrász feladata az élelmiszergyártás higiéniai alapkövetelményeinek betartása a korszerű táplálkozáshoz mind jobban igazodó cukrászsütemények készítése, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlói, megrendelői igényekre.
Feladatai:
- a recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése és kimérése
- a felhasználandó anyagok tisztítása, darálása, őrlése, mérése, keverése és ízesítése, a keverés és ízesítés után keletkező massza formálása, sütése, főzése, gőzölése, hűtése és fagyasztása
- az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel való formázása
- a kész- vagy félkész termékek hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon való tárolása vagy tartósítása
- az egészségügyi és higiéniai előírások szigorú betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztántartása, a kezelésére bízott munkaeszközök (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök állapotának megőrzése
- a hozzá beosztott segédszemélyzet és a szakmunkástanulók tevékenységének irányítása
- a fogyasztók megkárosítására, illetve a pazarló anyagfelhasználásra irányuló visszaélések megakadályozása
Jelentkezési feltételek:
sikeres érettségi vizsga, vagy 10. osztály elvégzése
egészségügyi alkalmasság