III. Letenyey Farsangi Gasztroverseny - Felcsút

2015. február 6-án harmadik alkalommal rendezték meg Felcsúton a Letenyey Farsangi Gasztroversenyt, ahol kilenc iskola versenyzett a legjobbnak járó címért szakács és pincér szakmában. Veszprémből két iskola tanulói is érkeztek a Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola falai közé, ahol kezdetét vette a verseny. (A kilenc csapat a vendéglátó Letenyey, Veszprémből a SÉF SZKI és a Jendrassik-Venesz SZKI, Törökbálintról a Bálint Márton SZKI, Bátorkesziről a Magán SZKI, Budapestről a Dobos C. József és a Gundel SZKI, Zsámbékról a Premontrei Gimnázium és SZKI, és Székesfehérvárról a Deák Ferenc SZKI.) A kísérőknek és felkészítő tanároknak színvonalas programokat szerveztek - megtekinthették a felcsúti Puskás Akadémia épületét, kiállítását és focipályáját is, míg a fiatalok a konyhában és az asztal körül mutathatták meg legjobb tudásuk szerint az oktatóiktól tanultakat.

A mi iskolánkból érkező diákok felkészítését több tanár is segítette. Közülük kiemelkedik Maurer István, aki számtalan jó tanáccsal és szakmabeli fortéllyal látta el fiait, így tudták maguk mögé utasítani a többi iskola versenyzőit. Viktor Botond és Vadász Attila hideg előételként Parajos lazacfilét készített kerti saláta csokorral és kapros joghurtos öntettel, majd főételként Juhtúróval töltött sertésszűz mignont bacon köntösben, metélőhagymás burgonyarakottast, brokkolipürét gyömbéres jus-vel, befejező fogásként pedig Kukoricaprószát tálaltak a zsűri elé áfonyamártással és aszalt szilva-habbal, melynek elkészítése során kisebb nehézségbe ütköztek. „Amikor a verseny helyszínére érkeztünk, nyugodtak voltunk, nem volt bennünk még izgalom, talán a koránkelés és az álmosság is segített ebben. Majd a helyszínen megtudtuk, hogy velünk együtt kilenc csapat indul.

Az, hogy egy határon túli és az Észak-Dunántúl valamennyi rangos iskolája ellen versenyezhetünk, egyszerre kezdte fokozni az izgalmat bennünk. Külön örültünk annak is, hogy különböző technológiákat és ételeket is ”elleshetünk”, hogy ki mivel készül egy ilyen rangos versenyre. Matematikai alapon kicsi volt az esély arra, hogy mi kerüljünk ki elsőként a kilenc közül. Tudtuk, hogy amit a tankonyhán a ”Hosszútól” megtanultunk azt egy idegen konyhán kell megfőzni, és ez csak fokozta a versenykedvünket. Erős ellenfeleink voltak, akik magas színvonalú tudással rendelkeztek, de minden újabb felmerülő apróbb nehézségnél nőtt a stressz és az adrenalin egyaránt, amit pedig mind a ketten imádunk.

A menü készítésekor minden problémamentesen ment, időben és minőségben is, úgy gondoltuk a legjobbat tudjuk kihozni magunkból, egészen a desszertig… Itt akadt egy nehezebb, megoldásra váró feladat: mindenki olyan habtejszínt kapott, amiből hab nem, csak krém lett. Tudtuk, ha nem adjuk le a befejező fogást, akkor esélyünk sincs még ötödiknek sem lenni, nemhogy a dobogó legfelső fokán állni. Ekkor elkezdtünk törni a fejünket, hogy mit lehetne tenni a rossz minőségű tejszínnel, és azt találtuk ki, hogy felvert tojásfehérjével összekeverjük és ez ad neki egy olyan tartást, ami addig elég, míg a zsűri elé tálaljuk, bár tisztában voltunk vele, hogy ez nem tökéletes. Amikor elkezdődött az eredményhirdetés és megláttuk a többiek munkáját, már csak egy esetleges 3. helyezésben reménykedtünk, de inkább csak az 5. helyre tippeltük magunkat. Aztán kezdetét vette az eredményhirdetés: a 3. helyezett a Gundel SZKI lett Budapestről, 2. helyezett a Dobos C. József SZKI szintén Budapestről. Attilával már éppen indulni készültünk, hogy lehajtott fejjel elhagyjuk az épületet, amikor felhangzott, hogy a SÉF iskola lett az első, majd egyenként mondták a nevünket, hogy menjünk átvenni a díjat. Az, hogy meglepődtünk nem kifejezés, el sem hittük, hogy mi nyertünk!” – mesélte el Viktor Botond versenyélményét, teljesen átszellemülve, még pár nap elteltével is.
Pincér kategóriában a III. helyet sikerült elhódítani, a sok rangos iskola tanulói elől. Ezért a helyezésért Demeter Tamás és Vizi András tett meg mindent a legjobb tudásuk szerint, az ő felkészítő tanáruk Végh Dávid volt.

A képen: Vadász Attila, Maurer István (mesterszakács és felkészítő tanár) és Viktor Botond,
a III. Letenyey Farsangi Gasztroverseny Felcsút Szakács kategória 1. helyezettjei.
 

 

A képen: Vizi András és Demeter Tamás a III. Letenyey Farsangi Gasztroverseny Pincér kategória
3. helyezettjei.
 

Elérhetőségeink

Veszprémi SzC "SÉF" Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (OM 203 066),
H-8200 Veszprém, Halle u. 3.
Telefon:
+36 88/561-480,
+36 88/561-481
+36 88/569-880
Fax: 88/325-834
e-mail: sef@sef.hu

Jelentkezés

Telefonon: +36-88/561-480, +36-88/561-481
Faxon: +36-88/325-834
e-mailben: jelentkezes@sef.hu

Letölthető jelentkezési lap

Online jelentkezés