Az élelmiszer-ellenőrzési technikus rendelkezik a teljes élelmiszeripart átfogó ismeretekkel. A különböző élelmiszerek és az azokhoz szükséges alapanyagok eltérő tulajdonságainak vizsgálatait végzi.
Ismernie kell a különböző élelmiszeripari műveletek hatásait, az azokat befolyásoló tényezőket. Munkája kiterjed a technológiai folyamotok ellenőrzésére is. Jól végzett munkája biztosíthatja a biztonságos élelmiszerek előállítását.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Önbizalom, megbízhatóság, kezdeményezőképesség, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- üzembe helyezi az élelmiszeripari üzemek gépsorait, üzemelteti, karbantartja, javítja azokat;
- ellenőrzi a gépegységek működését;
- felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat;
- szét- és összeszereli a gépet, berendezést;
- használja a gépészeti szabványokat;
- pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen működteti;
- elvégzi a vállalkozási tevékenység alapvető feladatait.
Ajánlott minden fiatal számára, aki műszaki érdeklődésű, szeret gépekkel foglalkozni és kíváncsi az élelmiszerek előállítására is.