(Vendéglátás-idegenforgalom szakmacsoport)
Éttermekben, vendéglőkben, üzemi és egyéb típusú konyhákon különböző ételeket, pl. előételt, levest, húsételt, tésztafélét, főzeléket, hidegtálat, salátát készít és tálal.
A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása, valamint a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése. Az ételeknek, a követelményeknek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a fogyasztók és a vendégek számára.
Feladatai:
- étlap, menü, napi ajánlat összeállítása
- meglévő készletek, készételek felmérése, nyersanyagok megrendelése
- a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolása, főzése, sütése)
- ételek ízesítése, tárolása, adagolása, tálalása
- segédszemélyzet munkájának irányítása, összehangolása
Jelentkezési feltételek:
sikeres érettségi vizsga, vagy 10. osztály elvégzése
egészségügyi alkalmasság