Szakmai gyakorlat

A 2020. január 1. napján hatályba lépett szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény preambuluma egyértelmű célként jelöli ki, hogy a szakképzésben részt vevő tanulók a munkavégzéshez szükséges gyakorlati tapasztalatot ne tanműhelyben, hanem valós ipari körülmények között szerezzék meg. Ebben segít a duális képzőhely.

A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amely során az intézményben, illetve a munkaerő-piaci szereplőknél, vállalatoknál, cégeknél folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve történik. Duális képzésben a szakirányú oktatást biztosító vállalatnál a tanuló gyakorlatot szerez, megismeri a vállalati kultúrát, versenyképes tudással és gyakorlattal lép a munkaerőpiacra a tanulmányai befejezése után.

Duális képzőhelyek

A duális képzőhelyek nyilvántartását a gazdasági kamara vezeti. A nyilvántartásba vett duális képzőhelyek szakmákként  IDE KATTINTVA érhetők el.

A tanulók a nyolcadik évfolyamot követően kétféle képzés közül választhatnak: a 3 éves, érettségihez nem kötött szakképzést / csak szakmát kap /, illetve az 5 éves, érettségit és szakmát is adó technikum képzést. A diákok a szakmai oktatás első évében (technikum esetén első két évében) ágazati alapoktatásban vesznek részt az iskola tanműhelyében, majd ágazati alapvizsgát tesznek és a tanult ágazaton belül szakmát választanak.  A technikus és a szakképző képzésben résztvevő tanulók ösztöndíjat kapnak.  A sikeres ágazati vizsga megtétele után a duális képzés keretében a 10-11. évfolyamon a szakképzési munkaszerződés megkötésével már nem ösztöndíjat, hanem munkabért kapnak, amelynek összege jelenleg 100 000 Ft/hó.

További kérdés esetén keressék Végh Adrien Enikőt  gyakorlati képzés -szervezés felelőst.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gyakorlathoz szükséges letölthető nyomtatványok:

Elérhetőségeink

Veszprémi SZC "SÉF" Vendéglátás-Turizmus Technikum és Szakképző Iskola (OM 203 066/013),
H-8200 Veszprém, Halle u. 3.

Igazgatóhelyettesek: +36 70/641-4035
Titkárság: +36 70/641-4052
E-mail: sef@sef.hu

Nyitvatartás: 8.00–16.00
Ügyfélszolgálat: 9.00–12.00, 13.00–15.00

Jelentkezés

e-mailben: jelentkezes@sef.hu

Online jelentkezés